Medikamentell behandling av hypertyreose hos katt

Medikamenter brukes på lang sikt for å behandle sykdommen eller på kort sikt for å stabilisere katter med hypertyreose før kirurgi eller radiojodbehandling. Medikamentene som brukes (mercaptoimidazoler), blokkerer syntesen av skjoldbruskkjertelhormoner (tyroksin) i skjoldbruskkjertelen, noe som får det økte hormonnivået tilbake til det normale og fjerner symptomene på hypertyreose.

Medikamentell behandling holder sykdommen i sjakk, men helbreder den ikke. Behandlingen varer derfor livet ut. Avbrytes medisineringen, vil symptomene raskt dukke opp igjen.

Starte medikamentell behandling

Blodprøver og veterinærkontroller

Når behandlingen har startet, må du ta med katten til kontroll hos veterinæren regelmessig for å overvåke tyroksinnivået, kliniske symptomer og andre blodparametere. Dermed kan du føle deg trygg på at katten får riktig dosering, samt at eventuelle sjeldne bivirkninger av medisineringen (se under) oppdages.

Når veterinæren er sikker på at kattens tilstand er stabil, behøver du normalt bare å ta den med til kontroll hver tredje til sjette måned. Disse kontrollene er viktige for å være sikker på at katten er frisk og har det bra. Kontakt veterinæren for råd dersom katten skulle oppleve ubehag.

Gi katten antityroidmedisin

Mange antityroidmedisiner fås i tablettform. Noen tabletter er langtidsvirkende, og behandlingen kan starte med én dose om dagen, mens andre må gis to eller tre ganger om dagen til å begynne med. Veterinæren vil informere deg om medisinen kan gis med eller uten mat – det må i så fall gjøres konsekvent hver dag.

Mer informasjon - Enkle trinn for å gi katten piller.

Hva du bør være oppmerksom på

Hvis det begynner å dukke opp symptomer på at hypertyreosen er tilbake igjen (f.eks. økt appetitt og tørst, vekttap, hyperaktivitet, nervøsitet, utmattelse, pusteproblemer osv.), må behandlingen eventuelt justeres. Kontakt veterinæren for råd.

Noen katter opplever bivirkninger knyttet til antityroidmedisinen de får. Disse bivirkningene er som regel milde (tretthet, dårlig matlyst, oppkast), oppstår noen få dager etter den første behandlingen og forsvinner raskt. Mer alvorlige bivirkninger er relativt sjelden – f.eks. leverproblemer, hudreaksjoner, blodforstyrrelser og blødningstendenser – men kan forekomme. Kontakt veterinær hvis du merker noen av disse bivirkningene eller er bekymret for kattens helsetilstand.

katt

Målet med behandlingen er å redusere det høye nivået av skjoldbruskkjertelhormoner og konsekvensene av dette.