Behandling av katter med hypertyreose

Hypertyreose kan normalt behandles, og det er gode sjanser for at katten din blir som før igjen. Målet med behandlingen er å redusere det høye nivået av skjoldbruskkjertelhormoner og konsekvensene av dette.

Behandlingsalternativer

Det er svært viktig at katter med diagnosen hypertyreose blir behandlet så raskt som mulig. Jo lenger katten går ubehandlet, desto mer skadelige blir konsekvensene av det høye nivået av skjoldbruskkjertelhormoner. Sammen med veterinæren kan du diskutere en behandlingsplan og bestemme hva som er den beste løsningen for katten din.

De vanligste behandlingsalternativene er:

Medikamentell behandling

Medikamentell behandling brukes i langsiktig behandling av katter med hypertyreose før radioaktiv jodbehandling eller kirurgi. Medikamenter som blokkerer produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner, brukes for å redusere nivået av disse hormonene til det normale. Dermed forsvinner symptomene, og katten blir seg selv igjen.

Behandling av hypertyreose hos katt varer livet ut. Les mer om medikamenter for behandling av hypertyreose hos katt.

Radioaktiv jod

Radioaktiv jodbehandling krever spesielle fasiliteter og innleggelse. Det er den mest effektive behandlingen av ondartede svulster i skjoldbruskkjertelen. Behandlingen kan imidlertid føre til hypotyreose – som kan kreve ekstra tilskudd av skjoldbruskkjertelhormon.

Kirurgi

Kirurgisk tyroidektomi innebærer at man fjerner den ene eller begge lappene i skjoldbruskkjertelen. Katter gjennomgår normalt 2–4 ukers medikamentell behandling for å forbedre tilstanden og minimere potensielle komplikasjoner, f.eks. hjerteforstyrrelser. Dette reduserer også risikoen knyttet til anestesi.

Kirurgi helbreder tilstanden hos mange katter, men hypertyreose dukker opp igjen i opptil en tredjedel av tilfellene på grunn av sykdom i den andre skjoldbruskkjertellappen eller ektopisk vev. Andre komplikasjoner omfatter anestesirisiko, nyreproblemer og kirurgiske komplikasjoner.

Diett

Skjoldbruskkjertelen er avhengig av jod for å fungere og for å produsere skjoldbruskkjertelehormoner.

Noen katter kan settes på en diett som ikke inneholder jod. Dette er en relativt ny behandlingsmetode og man kjenner ikke til langtidseffektene på cellenivå hos katter som fôres helt uten jod.

katt

Målet med behandlingen er å redusere det høye nivået av skjoldbruskkjertelhormoner og konsekvensene av dette.